Hotline: +421 32 776 32 15
E-mail: tsst@tsst.sk

BIO

Zber kuchynského bioodpadu má niekoľko významných pozitív. Vďaka jeho triedeniu sa výrazne redukuje množstvo odpadu, ktoré inak končí na skládkach, jeho následné zhodnotenie v kompostárni  možno využiť ako hnojivo napríklad na verejnú zeleň a zároveň si pri jeho triedení  ľudia uvedomujú  koľko potravín končí  v koši zbytočne.

 

 Čo patrí do kuchynského bioodpadu?

  • všetky tuhé a pevné časti z prípravy jedál rastlinného a živočíšneho pôvodu

  • všetky nespotrebované zvyšky jedál a potravín vrátane tých pokazených alebo po záruke (bez obalu!)

  • vrecká z čajov a usadeniny z kávy

  • potraviny po záruke vrátane mäsa a malých kostí (napr. z hydiny alebo rýb)

  • chlieb, pečivo, ryža, cestoviny, strukoviny a pod.

  • zaváraniny bez sklených alebo iných obalov a tekutej časti

  • ovocie a zelenina

  • vajcia a škrupiny z vajec

  • použité papierové vreckovky

  • kompostovateľné vrecká (certifikované!)

 

 Čo nepatrí do kuchynského bioodpadu?

 

  • jedlé oleje a tuky (patria do nádob na jedlé oleje)

  • tekuté zvyšky potravín (polievky, omáčky a pod.)

  • zvierací trus

  • obaly z potravín

  • obaly po konzumácii jedla

  • kávové kapsule, cigaretové ohorky

  • veľké kosti (špikové kosti, rebrá a pod.)

  • nepotravinové výrobky ako plienky,

  • obsah vysávača a pod.

  • necertifikované kompostovateľné vrecká

 


 

Aby v kompostárni vznikol kvalitný kompost je potrebné dávať do hnedých nádob len kuchynský bioodpad. A preto vzniká otázka, v čom takýto odpad vyhadzovať. V plastových, papierových alebo žiadnych vreckách? Najvhodnejšie je vyhadzovať kuchynský odpad bez obalu, teda zbierať ho napríklad do vedra, ktoré sa po vysypaní odpadu použije znova.  Druhou možnosťou je používanie kompostovateľných vreciek . V prípade, že kompostovateľné vrecká nepoužívate, použite radšej papierové. Ostatné obaly znehodnotia obsah celej nádoby, ktorý sa má ďalej a využívať.

Vďaka triedeniu bioodpadu vrátime prírode to, čo si berieme a zároveň pomôžeme obmedziť množstvo odpadu na skládkach.

Formulár

Publikované: 21.3.2021 | Aktualizácia: 25.7.2023